78171

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


R. Polášek (85.71.180.241) --- 9. 9. 2010
Re: doslazování medoviny

"Dnes jsem poprvé stočil medovinu od kalu a po ochutnání se mi zdá málo sladká.Jak ji mám správně dosladit medem?Mám převařit vodu s medem a pak doslazovat?Máte na to nějaký poměr? "

Záleží, kolik je tam původně cukru nebo medu. Zkvašením cca 2 kil cukru nebo cca 2.4 kg medu na 100 litrů přibude asi 1 % alkoholu. Do cca 8 % lihu v kvasu se kvasinky množí a bouřlivě kvasí. Do cca 12 % lihu se kvašení a množení zpomaluje. Nad 12 % lihu se kvasinky přestávají množit a stávající kvasinky velice pomalu dokvasí cukr do cca 14 - 16 % lihu, podle toho jak hluboce jsou prokvášející , pak hynou.
Pokud tam bylo cukrů jen na těch 8 % nebo 10 %, možná i 12 % lihu, mohly kvasinky už před prvním stáčením spotřebovat všechny cukry a potom by se po stáčení při dalším "zkvašení" medovina spíš kazila, než dále kvasila, přídavek dalšího cukru nebo medu je potřebný. Pokud tam bylo ze začátku dáno cukrů na minimálně 12 % lihu nebo ještě víc, na 14, 16 % a víc , potom je v medovině určitě ještě další cukr a po stáčení se doslazovat nemusí. Pokud to předchozí kvašení proběhlo v pořádku, medovina nemá nějakou pachuť atd neboli pokud se v kvasu vedle kvasinek nevyskytly ještě další mikroorganismy, které taky spotřebovaly nějaký cukr.
Z vlastní zkušenosti bych radil přislazovat jen tehdy, pokud je to nezbytně nutné. Málo sladká medovina se totiž při spotřebě dá bez problémů dodatečně dosladit či zkombinovat ještě s nějakým sladkým moštem nebo sirupem nebo kvalitním medem, podle momentální chuti. Hodně sladká medovina se ale dost rychle přepije a chuť na ni zmizí.
Pokud by bylo třeba doslazovat, já bych rozpouštěl med v části medoviny, horší med bych i převařil, po vychladnutí dolil a všechno pořádně promíchal třeba dalším stočením ....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47171


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu